#AmiciDomeinen

Domein: Colterenzio (Schreckbichl)

Opgericht in 1960, is de wijnmakerij Colterenzio één van de jongste wijnbouwerscoöperaties in Alto Adige. Het was in een streven naar onafhankelijkheid, dat  28 wijnboeren vroeg in de jaren ’60 besloten deze grote stap te zetten. Ze verlieten de historische Cornaianowijnmakerij om hun eigen verhaal te schrijven in het gehucht waar ze vandaan kwamen: Schreckbichl (DE) / Colterenzio (IT). 

Rebellerende pioniers

Onmiddellijk na de oprichting van hun eigen wijnmakerij kwam de focus op kwaliteit en innovatie te liggen. Het was Luis Raifer, één van de eerste oprichters, die het management van de jonge coöperatie in 1979 overnam. Toen hij terugkeerde van een studiereis naar Californië, had hij grote plannen voor ogen. In de jaren tachtig was Zuid-Tirol in de eerste plaats een regio waar vooral rode wijn van middelmatige kwaliteit geproduceerd werd. Raifer, zelf een wijnboer, zag echter het potentieel van Zuid-Tirol als een uitstekende wijnbouwregio: de grond was goedkoop, er was voldoende wijngebied beschikbaar en de wijnboeren waren hardwerkend en bekwaam.

Wijngaard Lafóa

Hij besloot het voortouw te nemen in zijn eigen wijngaard “Lafóa“. Op de zonnige berghelling achter de Colterenzio-kelder, verving hij de Vernatsch druiven door Cabernet Sauvignon en (later) Sauvignon Blanc. Daarnaast snoeide hij ook in de rendementen om tot betere, geconcentreerde druivenmost te komen. De resultaten van zijn project waren verbluffend en de andere wijnbouwers van de coöperatie sprongen al snel mee op de kar.

1 + 1 = 3

Vandaag de dag zijn zo’n 300 wijnbouwers aangesloten bij de coöperatie, goed voor zo’n 300 hectare wijngaarden. Allen dragen ze samenwerking en kwaliteit hoog in het vaandel en zijn  ze vastbesloten het goede werk van Raifer verder te zetten. De wijngaarden liggen in de beste wijnbouwgebieden van Alto Adige, op hoogten van 230 tot 650 meter. Er worden 12 verschillende variëteiten geteeld. 35% van de wijnen in Colterenzio is rood, 65% is wit.

Duurzaamheid

De wijnmakerij Colterenzio geeft om het milieu, niet alleen in de wijngaarden, maar ook in de kelder. In de wijngaard betekent dit duurzame wijnbouw en zorgvuldig uitgekozen druiven. In het wijnhuis zelf wordt het grootste deel van de elektrische energie die in het wijnhuis wordt gebruikt geleverd door een fotovoltaïsche installatie, 100% van het elektriciteitsverbruik is groen gecertificeerd en 70% van de vereisten voor warm water wordt geleverd door zonnepanelen en een systeem voor warmteterugwinning.

Ontdek HIER onze Colterenzio wijn(en)!

*** Hoeveelheidskorting: Bestel per 6 flessen en bespaar 5% | Bestel per 12 flessen en bespaar 10% *** Sluiten