#StorieBericht

In de kijker: Magnum Wijnflessen

Wie al eens graag door de wijnrayons slentert, kan er niet naast kijken: magnum wijnflessen zijn hip! Kopen we ze om indruk te maken op onze gasten? Of voor hun spektakelwaarde? Of heeft het ook een gunstige invloed op de kwaliteit van de wijn? Wij snuffelden even verder en gingen op zoek naar de oorzaken van hun succes.

DRIEKONINGEN

Misschien eerst even over de timing van dit artikel. We kunnen er niet aan doen, maar om één of andere reden doen de magnumformaten ons aan de Driekoningen (of waren het Wijzen?) denken: Caspar, Melchior & Balthasar.

Het blijkt om een halve waarheid te gaan als we het lijstje er bijhalen. Alhoewel de namen van de flessen allen een Bijbelse achtergrond hebben, blijkt enkel de 12-liter fles effectief een overeenstemmende naam te hebben: Balthazar.

Dit zijn de andere formaten:

  • 3l = Jeroboam
  • 6l = Mathusalem
  • 9l = Salmanazar
  • 15l = Nabuchodonosor

KWALITEIT

Is wijn uit een grotere fles ook beter? Het antwoord is simpel: JA, maar…!

Om dit te verklaren moeten we even gaan kijken naar het rijpingsproces van wijn. Kwaliteitsvolle wijn heeft de eigenschap om beter te worden/te evolueren naarmate de jaren verstrijken, op voorwaarde dat deze afgesloten is met een echte kurkdop. Minuscule openingen in de kurk zorgen ervoor dat de wijn héél langzaam in contact komt met lucht, wat voor deze gewenste evolutie zorgt.

Doordat magnumflessen verhoudingsgewijs nog een kleiner contactoppervlak tussen wijn en lucht hebben, zal de wijn nog trager evolueren. De wijn zal hierdoor langer bewaard kunnen worden , maar deze tragere evolutie zal ook zorgen voor een smaak die ronder, rijker en evenwichtiger is.

Let op: bij wijnen die jong gedronken worden (fruitige terraswijnen, zomerse roséwijnen,…) is het kwaliteitsargument dus van geen tel.

Barolien Buon Natale

INVESTERING

Magnumflessen zullen bij aankoop vaak iets duurder zijn dan het equivalent van hun gewone formaat. Hier staat tegenover dat de grotere formaten bij veilingen vaak meer opbrengen dan de flessen van 75cl. Zie je wijn dus als een investering, dan heb je alvast een extra argument.

FIERHEID

Uitgezonderd enkele grote industriële spelers; zeggen de ‘big bottles’ ook iets over de fierheid van de wijnmaker. Niet zelden heeft een wijnmaker een favoriet in zijn assortiment van wijnen. Ons aanvoelen is dat deze favoriet de eer krijgt om in grote flessen gebotteld te worden. De wijnmaker zal maar al te graag zelf enkele van deze flessen bewaren voor het nageslacht

BEKIJK HIER ONZE SELECTIE MAGNUMWIJNEN

*** Hoeveelheidskorting: Bestel per 6 flessen en bespaar 5% | Bestel per 12 flessen en bespaar 10% *** Sluiten